Multi stim din propria experienta ca atunci cand te afli pentru prima data la volan esti cuprins atat de entuziasm, cat si de frica. Aceasta prima experienta este fie extraordinara, fie deloc placuta. Pe cat este de interesant, pe atat de greu pare la prima vedere. Desi inainte sa facem acest pas am studiat regulile drumului si tehnica de condus adecvata, teoria parca n-are nicio legatura cu practica. Iata ce trebuie sa stii atunci cand conduci pentru prima data o masina, dar si care este cel mai indicat comportament la volan.
In primul rand trebuie sa te simti confortabil si capabil sa ajungi atat la pedale, cat si la volan. Acesta este motivul princpal pentru care, inainte de a porni masina, trebuie sa te asiguri ca poti apasa pana in podea pedalele si ca poti controla volanul, deci scaunul este reglat la inaltimea corespunzatoare, dar si ca poti vedea din toate unghiurile cu ajutorul oglinzilor, pe care, de aemenea, trebuie sa le ajustezi in functie de pozitia ta. Simtindu-te confortabil la volan, vei putea sa te relaxezi in timpul acestei experiente oarecum solicitane pentru un novice.
Pe de alta parte, conducerea unei masini este o experienta care necesita multitasking. In timp ce stai pe scaunul soferului pentru prima data, poti incepe sa te simtiti coplesiti de toate regulile pe care trebuie sa le ai in minte, sa folosesti semnalele, sa menti directia, sa-ti indrepti atentia catre toate potentialele de pe drum si sa poti remarca din timp pietonii. Incearca sa iti limpezesti mintea si sa te concentrezi asupra a ceea ce faci. Este deosebit de important sa-ti stapanesti emotiile. Avand in dreapta ta un instructor autorizat, care are antrenament acest sens – in cazul scolii auto, sau un sofer de incredere, cu experienta – in situatiile in care, dupa ce ai promovat examenul auto, inca nu te simti stapan sa conduci singur in masina, totul poate deveni mai putin infricosator, iar tu vei putea sa te bucuri de plimbare.
Incearca sa te focusezi pe condus, cel putin la inceput este indicat sa asculti muzica la un volum mic si sa nu te lasi distras de activitatilor celorlalti pasageri din masina. Este de la sine inteles ca, indiferent de experienta, nu este in regula sa folosesti telefonul mobil in timpul condusului. Pentru primele tale plimbari nu incerca sa epatezi. Este esential sa realizezi faptul ca inca nu stapanesti masini in totalitate si ca un lucru banal iti poate distrage atentia provocand astfel o tragedie. Un alt sfat este acela de a ramane pe drumurile familiare. Experienta ta nu iti permite sa conduci din prima pe distante lungi sau sa alegi rute pe care nu le-ai mai intalnit. Este in regula sa dai cateva ture de cartier si sa inveti sa cunosti masina. Iti va fi mult mai usor in viitor!
Primele dati este indicat sa stai departe de intersectii mari, aglomerate, dar si de autostrazi importante. Desi va trebui sa inveti sa conduci pe aceste tipuri de drumuri la un moment, prima data cand te aflati in spatele volanului nu este chiar cel mai bun momen. Asteapta pana cand experienta ta te va putea scoate din situatii dificile de conducere. Aminetste-ti faptul ca primirea permisului nu iti aduce cu sine experienta, iar tu inca nu te poti numi un sofer experimentat.
Exista multe alte aspecte ale conducerii, lucruri pe care, probabil, nu ar trebui sa le incerci din prima – cel putin nu singur. Singurul scop al tau atunci cand esti pentru prima oara in spatele volanului ar trebui sa fie familiarizarea cu sentimentul de control asupra unui vehicul. Conducerea unei masini nu este ceva de care sa te temi, dar reprezinta o mare responsabilitate.